Quantcast
Channel: Alianța Națională pentru Boli Rare România
Viewing all 137 articles
Browse latest View live

Premiile „Black Pearl Awards"

$
0
0
Undefined
        
Premiile "Black Pearl Awards" din cadrul EURORDIS doresc să recunoască realizările excepționale și munca în domeniul bolilor rare - care include contribuțiile din ce în ce mai mari ale grupurilor de advocacy ale pacienților, ale voluntarilor, oamenilor de știință, companiilor, mass-media și factorilor de decizie în privința atenuării impactului bolilor rare asupra vieții oamenilor.
 
Procesul de nominalizare este deschis până la data de 20 august fiind posibila  prezentarea unei nominalizari pentru oricare care dintre următoarele categorii.
• Premiul "Avocatul Tinerilor Pacienți"
• Premiul "Conducerea Europeana a bolilor rare"
• Premiul "Factor de decizie politica"
• Premiul "Științific"
• Premiile "Voluntar EURORDIS"
• Premiul "Organizația de Pacienți" EURORDIS
• Premiul "Media Scrisă"
• Premiul "Media Visuală și Audio"
• Premiul "O realizare de-o viață"
• Premiul companiei pentru inovare
• Premiul companiei pentru implicarea pacientului
* PREMIU NOU *  Noua categorie de premii pentru anul 2019 este premiul Health Technology Company Award. Acest premiu recunoaște orice companie care activează în domeniul tehnologiei sau în dezvoltarea de dispozitive medicale, platforme informatice, aplicații de sănătate sau instrumente de diagnostic care îmbunătățesc viața persoanelor cu boli rare.
 
Aceasta este pagina oficială de pe site-ul nostru pentru nominalizări: https://blackpear l.eurordis.org/nominate/
 
Acestea sunt link-uri către unele dintre ultimele noastre postări media, vă rugăm să nu ezitați să le distribuiti.
 
Facebook:
 
Twitter:
 
LinkedIn:

Invitatie EUROPLAN 2018

Conferința Europlan 2018

$
0
0
Monday, 10 December, 2018

Scopul conferinței din acest an a fost acela de monitorizare a implementării Planului Național de Boli Rare (PNBR) în România și de planificare a colaborării pentru inițierea următorului PNBR.  Evenimentul a avut loc în perioada 06-07 decembrie la Hotel Capitol, București, continuând cu Școala de Boli Rare pentru Jurnaliști, aflată la ediția a VII-a în acest an.

Număr de participanți: 118 participanți provenind dintr-o varietate de medii personale și profesionale (pacienți, familii ale pacienților, reprezentanți ai ONG-urilor destinate pacienților cu boli rare, diverși specialiști - medici, asistenți medicali, psihologi, cadre didactice, funcționari din domeniul asistenței sociale, reprezentanți ai autorităților, din care 29 au fost jurnaliști)

În cadrul conferinței și la sesiunea de monitorizare a implementării Planului Național de Boli Rare au fost menționate progresele realizateîn România ultimului an dar și lucrurile care încă nu funcționează și trebuie îmbunătățite. S-a arătat că: România a realizat progrese semnificative, în ultimii ani, în domeniul îngrijirii pacienților cu boli rare.

Planul Național de Boli Rare a fost introdus în 2014 în Strategia Națională de Sănătate. În plus, accesul la medicamentele orfane și inovatoare a crescut și în anul 2018, iar 10 din cele 14 Centre de  Expertiză acreditate (5 Centre de Expertiză  și 5 centre din rețeaua RO NMCA ID) sunt membre în 6 Rețele Europene de Referință.

Găsiți mai jos agenda evenimentului și prezentările.

Școala de boli rare pentru jurnaliști, ediția a VII a

$
0
0
Monday, 10 December, 2018
În perioada 7-8 decembrie 2018 Alianța Națională pentru Boli Rare România în parteneriat cu Asociația Prader Willi din România – APWR și Asociația Română de Cancere Rare - ARCrare a organizat la București cea de-a VII-a ediție a Școlii de boli rare pentru jurnaliști.
Temele abordate au vizat sănătatea digitală, ghidurile clinice, inovația în sănătate, implementarea rețelelor europene de boli rare și cum se pot implica jurnaliștii în promovarea nevoilor pacienților cu boli rare. De asemenea, au fost prezenți și pacienți care și-au spus povestea.  În cadrul evenimentului a avut loc și o conferință de presă la care au participat reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Alianței Naționale pentru Boli Rare, Consiliului Naționale de Boli Rare, CNAS, ANMDM, Ministerul Muncii, Societatea Română de Genetică Medicală.

Curs de dezvoltare organizațională, 28-30 octombrie 2018, Zalău

$
0
0
Thursday, 1 November, 2018
Alianța Națională pentru Boli Rare – ANBRaRo a organizat în perioada 28-30 octombrie 2018, la Zalău, un curs de dezvoltare organizațională adresat organizațiilor mici de pacienți sau organizațiilor află la început de drum. La curs au participat reprezentanți ai Asociației Pacienților cu Boala Fabry, Asociației Gaucher România și Fundației Române pentru Boli Lizozomale.
Temele abordate au fost:
  • ce este dezvoltarea organizațională și de ce este necesară;
  • analiza strategică SWOT a unei organizații;
  • dezvoltare strategică:  planificare, activități, resurse și evaluare/ raportare;
  • dezvoltarea serviciilor sociale de către ONG-uri;
  • sursele de finanțare pentru ONG-uri;
  • comunicarea organizațională;
  • cum formulăm corect un comunicat de presă;

Raport de activitate 2018

$
0
0
Undefined
Raportul activităților Alianței Naționale pentru Boli Rare din România pentru anul 2018 este scris cu SPERANȚĂ și ÎNCREDERE. Cu speranța că, în așteptarea unor viitoare colaborări, vom duce la bun sfârșit și cu succes proiectele noastre în curs! Cu speranța că vom fi sănătoși și capabili să gestionăm toate activitățile noastre, astfel încât să ne realizăm obiectivele. Cu încrederea că ne va rămâne suficient timp pe care să-l putem petrece cu noi înșine și cu familiile noastre, pentru a nu uita sau a re/descoperi cine suntem și ce vrem cu adevărat să realizăm! Cu convingerea că trebuie să pornim de la nevoile pacienților pe care îi reprezentăm, că trebuie să fim solidari, să înțelegem că fără reciprocitate și colaborare nu vom realiza nimic cu adevarat!
 
Anul se încheie dar, provocările rămân: infrastructura în sănătate este deficitară, acces încă limitat la informaţii relevante și corecte despre bolile rare, majoritatea pacienților sunt nediagnosticați sau diagnosticați târziu, număr mic de specialiști implicați pe domeniul bolilor rare, lipsa unui registru național de boli rare, nu există protocoale şi ghiduri de bună practică pentru îngrijirea pacienților, pentru majoritatea pacienților nu există încă un tratament aprobat, nu toate tratamentele aprobate la nivel european sunt accesibile pacienților din țara noastră, serviciile sociale specializate și centrele de expertiză acreditate sunt puține și nu sunt finanțate corespunzător, screeningul neonatal se realizează doar pentru două boli rare: fenilcetonuria & hipotiroidismul congenital și nu avem Centre de Expertiză în mai multe Rețele Europene de Referință.
 
Pentru anul 2019 ne propunem: actualizarea membrilor CNBR, promovarea Centrelor de Expertiză acreditate de către Ministerul Sănătății, inițierea de grupuri de lucru pentru un nou PNBR, inițierea de programe de îngrijire holistică a pacienților cu boli rare și a unui program național de testare genetică., imbunătățirea comunicării dintre centrele de expertiză acreditate și serviciile sociale specializate, crearea unor rețele de colaborare naționale pentru a asigura continuitatea îngrijirii, de la diagnosticare, tratament, servicii sociale specializate, instruire și informare, până la eficientizarea alocării resurselor pentru îngrijirea medicală și socială, inițierea unui Registru național de boli rare, măsuri de îmbunătățire a accesului la echipamente și terapii de suport, ghiduri noi de îngrijire a pacienților cu boli rare și creșterea numărului Centrelor de Expertiză acreditate și înscrise în Rețelele Europene de Referință.
 
Raportul de activitate pentru anul 2018 poate fi accesat la link-ul de mai jos:
Fisier atasat: 

ZBR 2019 - Invitație

ZBR 2019 - Poster


Înscriere HackRare Hackathon (22-24 Februarie 2019), Cluj-Napoca

$
0
0
Friday, 1 February, 2019

Te așteptăm la Hackathonul HackRare, care va avea loc la Cluj-Napoca, în perioada 22-24 Februarie 2019.

Obiectivul acestui hackathon (eveniment în care mai mulți programatori, dar și alte persoane colaborează pentru dezvoltarea unui proiect software) este de a identifica și propune soluții care să îmbunătățească îngrijirea pacienților cu boli rare, unul dintre domeniile cele mai complexe din cadrul sănătății și medicinei.

Premiile pentru echipele câștigătoare sunt:

Locul 1: 1000 de euro și oportunitatea de a-și prezenta soluția în cadrul Conferinței Naționale de Boli Rare

Locul 2: 500 euro și oportunitatea de a-și prezenta soluția în cadrul Conferinței Naționale de Boli Rare

Locul 3: 500 euro

Găsiți aici formularul de înscriere. Locurile sunt limitate.

 

Povestea pacientului Virgil Goran

Ziua Bolilor Rare 2019 testimonial din România

Povestea pacientului Filip Tatucu

Povestea pacientei Oana Dan

Povestea pacientei Crina Vilcelean

Al 3 lea simpozion EURORDIS „Multi-stakeholder symposium on Improving Acces to Rare Diseases Therapies” , Bruxelles, 13 - 14 februarie 2019

$
0
0
Undefined
Al 3 lea simpozion EURORDIS „Multi-stakeholder symposium on Improving Acces to Rare Diseases Therapies” a avut loc la Bruxelles în zilele de 13-14 februarie 2019 și a reunit actori din toate domeniile responsabile pentru asigurarea unui acces sustenabil la terapii pentru toți pacienții cu boli rare.
În sesiunea plenară de deschidere, a luat cuvântul dl Marius Tiberius Brădățan, subsecretar de stat în Ministerul Sănătății din România, care a subliniat că țara noastră are printre priorități și bolile rare.
În cadrul diferitelor prezentări s-a pus accent pe rolul fiecărui participant pentru accelerarea dezvoltării unor tratamente eficace pentru cât mai multe boli rare: cercetători, medici experți, factorii responsabili de politicile de sănătate și, nu în ultimul rând, organizațiile de pacienți.
S-a insistat pe faptul că există încă diferențe și inegalități între țările UE privind accesul la medicamentele orfane și trebuie studiate noi modalități de negociere a prețurilor medicamentelor pentru patologiile rare.
E bine de amintit că nu toate medicamentele orfane sunt scumpe. De altfel, accentul pus pe prețul medicamentelor orfane nu e un subiect realist, ponderea acestor medicamente în bugetul global de sănătate fiind în scădere în ultimii ani și de altfel mult mai mic decât bugetul alocat altor categorii de boli.
Pacienții trebuie considerați ca niște parteneri egali în luarea deciziilor, dar pentru aceasta e necesară profesionalizarea acestora, fapt ce se realizează prin educarea, informarea și posibilitatea lor de a participa activ la diferitele etape care stau la baza dezvoltării terapiilor.
S-a precizat de asemenea că e foarte importantă colaborarea între țările europene pentru a pune în comun atât resursele cât și datele din studiul evoluției bolilor după introducerea pe piață a medicamentelor. Nicio țară din Europa nu are resursele necesare pentru a se descurca singură în acest domeniu, fiind necesară o reunire a mijloacelor pentru ca Europa să rămână competitivă pe planul cercetării la nivel mondial.
Un prim pas pe calea colaborării este constituirea ERN, Rețelele Europene de Referință.
”Boli rare” înseamnă mai mult decât introducerea pe piață a unor medicamente orfane: înseamnă în primul rând împărtășirea expertizei între diferitele centre. În acest domeniu Romania a făcut pași importanți pentru că din ce în ce mai mulți medici înțeleg necesitatea unei astfel de colaborări pe patologiile rare, dar și pentru că ANBRaRo militează în acest sens.
În cadrul acestei colaborări între diferite centre de expertiză europene, e necesară o armonizare la nivel european în ceea ce privește colectarea datelor, existența registrelor de pacienți și modalitatea de integrare a reprezentanților pacienților în designul protocoalelor studiilor de introducere pe piață a medicamentelor noi.
Trebuie găsite soluții pentru înlăturarea conflictelor de interese posibile în acest domeniu, și pentru aceasta, un prim pas este transparența cât mai mare la toate nivelurile. De asemenea, sunt necesare modalități noi de evaluare a eficacității și a valorii adevărate a tratamentelor în bolile rare, fiind vorba adesea de un număr mic de pacienți sau de efecte care pot părea neglijabile la scară largă, dar care sunt esențiale la scară individuală.
Rămân multe provocări de rezolvat și vor fi necesare în anii următori multe astfel de ședințe de lucru în comun.
Experții reuniți în sânul EURORDIS știu că doar prin colaborare vor fi găsite soluții pentru problemele existente: colaborare între diferitele domenii implicate, dar și între diferitele țări ale UE.
 
Pentru ANBRaRo
Dr Mihaela Dan
Asociația Gaucher Romania
 
 
 

Workshop pentru Organizații de Pacienți din Estul Europei

$
0
0
Thursday, 16 May, 2019

Întâlnire satelit al Eurordis Membership Meeting 2019

 

În data de 16 mai 2019, la Crowne Plaza București, ANBRaRo în parteneriat cu EURORDIS și ARCrare au organizat un workshop dedicat asociațiilor de pacienți cu boli rare din Estul Europei. Evenimentul a reunit 42 de participanți din Croația, Danemarca, Norvegia, Republica Moldova, România, Slovacia, Ucraina și Ungaria. Evenimentul a fost organizat în contextul Eurordis Membership Meeting în România (17-18 mai 2019).  Scopul acestui workshop a fost de a împărtăși cele mai bune practici și a identifica provocări comune în politica bolilor rare. Majoritatea țărilor au acum o strategie națională privind bolile rare și oferă servicii medicale mai bune persoanelor cu boli rare decât în ​​anii precedenți. Concluzii din acest workshop au fost prezentate în cadrul Întâlnirii Membrilor Eurordis (EMM) de Dorica Dan și Pogány Gábor. Prezentarea Eastern Countries involved in ERNs - Opportunities & Barriers poate fi accesată aici.

 

   

Conferința Europlan 2019

$
0
0
Friday, 11 October, 2019

invitatie Europlan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alianța Națională pentru Boli Rare România - ANBRaRo vă invită în zilele de 24-25 octombrie 2019, la Zalău, la Conferința EUROPLAN 2019. Evenimentul va începe la ora 16.00 și va fi precedat de Adunarea Generală a Alianței Naționale pentru Boli Rare România (ora 13.00). Cei interesați sunt rugați să ne contacteze pe office@bolirareromania.ro, până cel târziu 15 octombrie.

Conferința EUROPLAN

$
0
0
Undefined

          

Tema: Monitorizarea implementării Planului Național pentru Boli Rare

Perioada: 24-25 octombrie 2019

Organizatori: Alianța Națională pentru Boli Rare în parteneriat cu Asociația Română de Cancere Rare și Asociația Prader Willi din România

Participanți: 100 de persoane (pacienți și aparținători, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, medici, asistenți medicali, cadre didactice, reprezentanți Societatea Română de Genetică Medicală, reprezentanți Consiliul Național de Boli Rare, autorități locale și naționale;

S-a subliniat importanța organizării Conferințelor EUROPLAN deoarece acestea au condus la elaborarea Planului Național de Boli Rare (PNBR) care a fost introdus în Strategia Națională de Sănătate Publică 2014-2020. O parte din obiectivele PNBR au fost realizate, cum ar fi înființarea Consiliului Național pentru Boli Rare (CNBR), înființarea prin ordin de ministru a Centrelor de Expertiză (în prezent există 23 de Centre de Expertiză (CE) acreditate, la nivel național). Un alt obiectiv realizat îl reprezintă înființarea celor 6 Centre Regionale de Genetică Medicală (CRGM) București, Cluj, Timiș, Iași, Bihor, Dolj. Au fost totuși și nerealizări: Registrul Național de Boli Rare încă nu există și trebuie făcute demersuri în vederea creării registrului național de boli rare.

Nevoi identificate pe parcursul dezbaterilor:

  • crearea Registrului Național pentru Boli Rare;
  • finanțarea funcționării/dotării Centrelor de Expertiză și Centrelor Regionale de Genetică Medicală;
  • creșterea timpului alocat pentru consultația de genetică medicală (în prezent fiind de 20min/consultație, ceea ce este extrem de puțin);
  • posibilitatea ca medicii specialiști să poată încheia mai multe contracte cu CAS în funcție de nevoi;
  • implementarea adecvată a screening-ului pentru PKU în toate maternitățile private/publice;
  • decontarea de servicii de kinetoterapie pentru pacienții cu distrofie musculară și alte boli rare care au nevoie de interventie permanentă (în prezent se decontează 20 ședințe/an - insuficient);
  • promovarea centrelor de expertiză;
  • fondurile de la CAS sunt insuficiente pentru achiziționarea dispozitivelor medicale;
  • acces la medicație off-label;
  • program de îngrijire integrată pentru pacienții cu boli rare

Mulțumim sponsorilor:

             

      

Data: 28.10.2019

Ziua Bolilor Rare 2020 - traducere RO

Comunicat de presă, 26 februarie 2020

$
0
0
Undefined
COMUNICAT DE PRESĂ
 
Alianța Națională pentru Boli Rare România continuă evenimentele din cadrul     Campaniei Ziua Bolilor Rare 2020, având ca scop creșterea gradului de conștientizare în rândul populației generale și a factorilor de decizie cu privire la bolile rare și a impactului pe care aceste boli îl au asupra vieții pacienților.
Tema campaniei din acest an este: Echitatea în bolile rare
Ce știm despre bolile rare:
 - O boală este considerată rară atunci când afectează 1 persoană din 2000;
 - În lume sunt peste 300 milioane de persoane care trăiesc cu o boală rară;
 - Există peste 6000 de boli rare diferite;
 - Bolile rare afectează în prezent 5% din populația mondială;
 - 72% din bolile rare sunt de cauză genetică;
 - 70% din bolile genetice se manifestă încă din copilărie;
 - pentru majoritatea bolilor rare nu există tratament nicăieri în lume;
Ce este Ziua Bolilor Rare?
Marcată în fiecare an în ultima zi a lunii februarie, Ziua Bolilor Rare este un eveniment de sensibilizare ce are ca principal scop creșterea gradului de conștientizare în rândul populației generale și a factorilor de decizie cu privire la bolile rare și a impactului pe care aceste boli îl au supra vieții pacienților.
Încă din anul 2008 când Ziua Bolilor Rare a fost lansată la inițiativa EURORDIS și a Consiliului Alianțelor Naționale, mii de evenimente au fost organizate în întreaga lume,    bucurându-se de o mare mediatizare.
Deși a început ca un eveniment european, Ziua Bolilor Rare a devenit un fenomen     mondial cu implicarea USA în 2009 și participarea a peste 100 de țări din întreaga lume în 2019.
Care sunt principalele provocări cu care se confruntă pacienții și familiile lor?
  • Diagnosticarea tardivă;
  • Lipsa accesului la informații despre boală, lipsa registrelor și a bazelor de date;
  • Dificultăți în ceea ce privește accesul la tratament și îngrijire;
  • Soluții digitale nesustenabile;
  • Lipsa serviciilor de îngrijire integrată și holistică;
  • Nesoluționarea problematicii cancerelor rare;
Realizări la nivel național:
  • elaborarea Planului Național pentru Boli Rare (PNBR) și introducerea lui în Strategia Națională de Sănătate 2014-2020;
  • înființarea Consiliului Național pentru Boli Rare (2013);
  • înființarea Rețelei de genetică medicală cu cele 6 Centre Regionale de Genetică     Medicală din București, Cluj, Timiș, Iași, Bihor, Dolj (2014);
  • recunoașterea și acreditarea Centrelor de Expertiză (2016);
  • în prezent, există 24 de Centre de Expertiză acreditate la nivel național din care 10 sunt membre în Rețelele Europene de Referință din 2017. Noi centre vor adera la rețele în 2020.
“Bolile sunt rare dar pacienții sunt mulți. Avem nevoie de instruire permanentă și actualizată pentru toți specialiștii implicați în diagnosticarea și managementul bolilor rare. Este necesar să abordăm o nouă perspectivă în organizarea îngrijirii la nivel național, astfel încât circuitul pacienților să fie cât mai clar și previzibil iar eficiența intervenției prin comunicarea dintre experți și serviciile de la nivel local să fie foarte eficientă”, a spus Dorica Dan, președinta APWR/ ANBRaRo/ ARCrare.
 
Obiectivele ANBRaRo pentru perioada următoare sunt:
1.     Extinderea îngrijirii integrate la nivel național,
2.     Implementarea Registrului național de boli rare,
3.     Screening proactiv pentru depistarea pacienților cu boli rare,
4.     Soluții eHealth sustenabile pentru asigurarea continuității îngrijirii și integrarea lor în programele de sănătate,
5.     Implementare management de caz în bolile rare, inclusiv în cele mai izolate comunități din România,
6.     Formarea de Rețele de suport în comunitate pentru bolile rare,
7.     Susținerea și conectarea Centrelor de Expertiză cu serviciile de sănătate și cu serviciile sociale specializate, acolo unde există,
8.     Îmbunătățirea continuă a accesului la tratament,
9.     Transferul de bune practici din Rețelele Europene de Referință în Sistemul Național de Sănătate.
 
 
Dorica Dan – președinte APWR, ANBRaRo, ARCrare
Tel. 0726 248 707

 

 

Viewing all 137 articles
Browse latest View live